Artiklar om: Shiplink blogg
Denna artikel finns också på:

Mät ditt gods på rätt sätt!

Korrekt sätt att mäta gods och slippa extra kostnaderNär du ska frakta gods är det viktigt att du mäter och väger det på rätt sätt. När du väl bokar frakten och anger godsets mått och vikt är det ditt ansvar som avsändare att uppgifterna du fyller i är korrekta. Detta för att inte drabbas av onödiga tillkommande kostnader.

Följ dessa steg när du mäter ditt gods:


Ta mått på plan yta - När du mäter ditt gods är det bra att använda en plan yta så du enkelt kan se exakta mått.
Ta fram längd, bredd och höjd - Längd = Godsets längsta sida. Bredd = Godsets näst längsta sida. Höjd = Godsets kortaste sida.
Mät ditt emballage, inte själva produkten - Tar du mått på din produkt och inte det emballage du fraktar produkten i, är det stor chans att måtten kommer vara fel.
Väg produkt med emballage - Väg din produkt tillsammans med yttre och inre emballage för att få fram korrekt vikt.

Fel mått gör stor skillnad

För varje gods som bokas görs en platsbokning med det mått och vikt som angetts, på det fordon som ska utföra transporten. Eftersom en chaufför inte får köra med övervikt är det väldigt viktigt att de angivna måtten och vikten stämmer överens med det gods som skickas. Man kan tycka att 2 cm hit eller dit inte gör så mycket, men faktum är att alla transportörer mäter och väger ditt paket med maskiner på terminal. Har du då angett ett mått som inte stämmer överens när de mäter, kommer du bli efterdebiterad.

Om du mäter fel kan det innebära att:
Frakten blir dyrare, eftersom mellanskillnaden på de nya och felaktiga måtten debiteras.
Väl på terminal kommer den bokade tjänsten korrigeras till korrekt tjänst om det behövs och debiteras.
Transportörens administrativa arbete kan medföra att leveransen blir försenad.

Skulle du få en efterdebitering för fel mått kan du bestrida detta. Då är det dock upp till dig att bevisa att de mått du tagit är korrekta genom att inkomma med t.ex. bilder på ditt emballage och hur du mätt detta.


Gods som skickas till Servicepoint


Om du bokat en frakt till ett utlämningsställe kan det bli en riktigt dyr historia om du mätt ditt gods fel. Här finns det tydliga lagstadgade regler kring vilken omkrets ett gods får ha, detta då personal på plats inte får bära för otympligt eller för tungt. Ett gods får ha maxomkretsen 300 cm och väga max 20 kg.

Beräkning omkrets: Längd + bredd x2 + höjd x2

Exempel:
Du bokar en frakt och har angett att godset har måtten:
118cm x 50cm x 40cm (omkrets = 298 cm)
Frakten kostar: 247 kr.

På terminal mäts godset och har måtten:
117cm x 54cm x 42cm (omkrets = 309 cm)
Efterdebitering för bokning av ny frakttjänst, hemleverans: 829 kr

Den slutgiltiga kostnaden för kunden blir då 1076 kr, som då behöver betala för den bokade frakttjänsten samt bokning av ny frakttjänst.
Om godset hade mätts korrekt, så hade rätt tjänst bokats direkt och kostnaden hade blivit 416 kr.

👋 Har du frågor eller funderingar hur du mäter och väger på bästa sätt? Kontakta kundservice via chatt, telefon: 010-20 706 66 eller email: kundservice@shiplink.se

Uppdaterad den: 05/12/2023

Var denna artikel hjälpsam?

Dela med dig av din feedback

Annullera

Tack så mycket!