Artiklar om: Skador & förluster
Denna artikel finns också på:

Paketering [GUIDE] - Allt om emballering

Paketering och emballering

Paketering [GUIDE] - Allt om emballeringI samarbete med Shiplinks reklamationsavdelning hittar du här tips och råd om hur du paketerar och emballergar ditt gods på ett tryggt och smart sätt.

Dags att skicka paket? Tänkt på att ditt gods färdas genom terminaler där över 40 000 paket och pallar behandlas varje dag av såväl människor som maskiner.

Ett gediget emballage är därför A och O för att ditt gods ska komma fram helt och rent - i tid. För att underlätta för dina frakter har vi här sammanställt en rad knep som hjälper dig emballera smartare!


Anpassa ditt emballage efter godset


Det vanligaste misstaget som begås när man paketerar är att man använder sig av för stora lådor utan att fylla upp det tomma utrymmet. När du lägger ned ditt gods i dess låda är det viktigt att det inte glider runt vid rörelse. Det bör inte heller nudda lådans väggar, då det ökar skaderisken. Detta motverkas på bästa sätt genom att vira in godset i plast, wellpapp eller med hjälp av fyllningsmaterial. Fyll lådan med stöttåligt material, såsom papp, frigolit eller bubbelplast för att få det så kompakt som möjligt. Se till att godset vilar på fyllningen och att det appliceras mot lådans alla väggar.

Om godset redan befinner sig i en låda kan du linda in det i wellpapp för att slippa använda ännu ett paket. Vira in godset i flera lager wellpapp för att dämpa stötrisken. Applicera även kantskydd på din sändning för att få det så tåligt som möjligt. En bra tumregel är att göra insidan av paketet mjukt för att dämpa stötar, och utsidan hård för att undvika att det kläms.

När du fraktar flytande vätskor måste du vara extra noga med emballaget. En liten läcka kan snabbt komma att förstöra både ditt eget och andras gods. För att motverka detta bör du frakta allt ditt flytande gods i vattentät plastförsegling. Du kan även linda in godset i papper innan du försluter det med plast då det hjälper till att suga åt sig vätska vid eventuell läcka.
Dra nytta av din emballageleverantör

Vem kan emballage bäst om inte din egna emballageleverantör? Deras expertis är en jättebra resurs där du kan få tips på material och utrustning anpassat för just dina gods. De flesta leverantörer är väldigt tillmötesgående och angelägna om att ge dig bästa möjliga service!

Även vi på Shiplink kan ge information och rådgivning om du har några funderingar angående paketeringen av ditt gods. Tveka inte att höra av dig till vår kundservice för att prata med våra fraktexperter.


Snåla inte med paketeringsmaterialet

Alla vill vi minimera kostnaderna för våra verksamheter. Men det är inte alltid det tillsynes billigaste alternativet som ger dig lägst totalpris i slutändan.

Det kan vara lockande att köpa in större volymer av lådor i samma dimensioner, för att på så sätt få ett billigare pris. Det blir dock problematiskt när godsen du fraktar skiftar i storlek. Missanpassade lådstorlekar kan leda till skadat gods, vilket i sin tur kan leda till ersättningskostnader.

Köp dina lådor i mindre kvantitet, gärna en lådstorlek för vardera version av dina gods. Det tjänar du på i längden!
EmballageförrådetSe till att ha följande utrustning till ditt förfogande för att emballera så smidigt som möjligt!

Brytbladskniv En lätthanterlig kniv anpassad för att skära i plast och kartong.
Fyllnadsmaterial Frigolit, bubbelplast, luftkuddar, tidningsbollar, etc. Fyll dina lådor med mjukt material för att reducera stötar på ditt gods.
Kantskydd Stadga upp dina lådor med kantskydd.
Kylboxar & kylelement När du fraktar temperaturkänsligt gods är det viktigt att paketera det i en kylbox med eventuella kylelement.
Lådor Införskaffa lådor av olika storlekar för att anpassa utrymmet för olika typer av gods.
Pallar Köp gärna begagnade pallar för att minimera mijöpåverkan.
Packband Använd banden för att hålla ditt gods stabilt på pallen.
Plastrulle Perfekt för att linda in ditt gods. Fungerar även utmärkt att använda utanpå större lådor och paket för ökad stabiliteten.
Tejp Köp gärna till en rubust tejphållare för att underlätta emballeringen.
Wellpapprulle Perfekt för att linda in förpaketerat gods och stabilisera pallsändningar.

Vid frågor angående emballage eller annat är det bara att kontakta vår kundservice så hjälper vi dig!

Uppdaterad den: 14/03/2019

Var denna artikel hjälpsam?

Dela med dig av din feedback

Annullera

Tack så mycket!