Artiklar om: Shiplinks frakttjänster
Denna artikel finns också på:

[Guide] Frakt till och från Storbritannien och Irland (Brexit)Råd och guide - Frakt till och från Storbritannien och Irland (Brexit)Följande information fungerar som vägledning och sammanställning över viktig information som påverkar frakter till och från Storbritannien och Irland i samband med Storbritanniens utträde ur EU (även kallat Brexit).


Sedan den 1 januari 2021 tillämpas det nya handels och samarbetsavtalet. Storbritannien behandlas nu som ett land utanför EU. Det medför förändrade rutiner, nya krav att efterfölja och regler kring varutransporter till och från Storbritannien.

Frakt till och från Irland måste i och med Brexit transporteras genom England. Det krävs därför underlag för transitering. Vi rekommenderar samma underlag som om godset skulle exporteras/importeras ut ur/in till EU.
 Hos Tullverket kan du läsa mer om varubeskrivning vid transitering klicka här

Var beredd på att förseningar kan uppstå på grund av förtullning, läs mer här.

Viktigt! En handelsfaktura måste upprättas och innehålla korrekt underlag. Läs mer i denna artikel för att få all information

För att kunna effektivisera import och export i samband med Brexit har DHL lagt som krav på sin tjänst att godset måste tullas i Storbritannien av deras agent - Gerlach Customs. Det går således inte att använda en egen agent vid export eller import med DHL.
 Syftet med detta är förenkla och effektivisera kring de gällande reglerna och väntetiden som råder vid gränsen.

Tullverket och Business Sweden är bra källor till information om Brexit. Vi rekommenderar dig att kontakta dem om du har vidare frågor.

Ytterligare information kring Brexit går också att läsa via DHLs hemsida, läs mer här.

Men observera att Shiplink inte är ett tullombud utan en frakttjänst. Vi kan således inte besvara frågor i någon större utsträckning som berör underlag för förtullning, skatter, moms eller tull. Vi rekommenderar alltid att vid behov rådgöra med experter inom respektive område. Är du osäker på var du hittar rätt expert? Börja med att besöka verksamt.se.

Denna beskrivning har som syfte att ge en bild över hur transporten påverkas av Brexit. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

2020-05-04, Vi har efter interna beslut valt att inte använda DHL eller DSV för transporter till och från England. Vi kan erbjuda paket och mindre palltransporter med TNT och UPS som vi anser idag upprätthåller en god ledtid och bra struktur. För behov av stora palltransporter rekommenderar vi dig att kontakta en specialist inom området för tillfället.

Uppdaterad den: 05/07/2021

Var denna artikel hjälpsam?

Dela med dig av din feedback

Annullera

Tack så mycket!