Artiklar om: Shiplink blogg
Denna artikel finns också på:

Frakt: Ultimat Guide 2024

Den ultimata fraktguiden 2024Nu är det dags att se över företagets fraktlösning. Under början av 2024 såg många företag över sina fraktalternativ och insåg att det fanns mycket att göra för att dra ner på kostnaderna. I denna guide går vi igenom allt du behöver för att skapa en optimal fraktlösning, med tips och råd från experterna på Shiplink.

Historien om frakt
Genom historien har människor transporterat varor över långa avstånd för att tillgodose behovet av resurser som inte var tillgängliga lokalt. Frakten har blivit utförd på varierande sätt och av olika skäl. Den svenska fraktindustrin har sitt ursprung redan från 1636 då Posten grundades och sedan dess har fraktsektorn utvecklats avsevärt. Den moderna versionen av Posten som vi känner till idag etablerades 2009 efter en sammanslagning med den danska posten. CityMail grundades 1991, och sedan dess har många stora aktörer etablerat sig på marknaden som Bring och DHL. Många Last mile-aktörer började etablera sig runt 2015.

Ekonomi och säkerhet
Priserna på frakt är dynamiska och påverkas av en rad ekonomiska och säkerhetsrelaterade aspekter. En av de största kostnadskomponenterna inom fraktindustrin är bränslepriserna. Kostnaderna för bensin och andra drivmedel påverkar direkt kostnaderna för att driva transportfordon.

Balansen mellan tillgång och efterfrågan på fraktkapacitet är också avgörande. När efterfrågan överstiger utbudet kan priserna stiga och vice versa.

Säkerhetsrisker som piratverksamhet kan påverka kostnaderna för fraktbolagen. Områden med hög risk för piratattacker kan tvinga fartyg att ta större säkerhetsåtgärder samt längre rutter, vilket ökar leveranstiderna och bränsleförbrukningen.

Att välja leverantör för frakt
Att förhandla fram fraktpriser med transportbolag kan vara en komplicerad och kostsam process, särskilt om man saknar nödvändig kunskap.

Transportbolagen baserar sina priser utifrån exempelvis:
Volym och vikt: Transportbolagen använder antingen den verkliga vikten eller volymvikten även kallad fraktdragande vikt, beroende på vilken som är högst.
Transportavstånd: Längre avstånd innebär högre kostnader på grund av bränsleförbrukning och arbetstid.
Typ av gods: Farligt gods, skrymmande eller ömtåliga varor kräver särskild hantering, vilket ökar kostnaderna.
Tillgänglighet: Direkta och vanliga rutter är oftast billigare än omvägar eller ovanliga rutter.
Bränslepriser och tillägg: Aktuella bränslepriser påverkar priserna och många transportbolag tillämpar bränsletillägg som justeras regelbundet.
Säkerhetsåtgärder: Extra säkerhetsåtgärder kan krävas för vissa typer av gods eller destinationer.
Genom att använda fraktförmedlingsföretag kan små till medelstora företag få tillgång till fördelaktiga fraktavtal som annars ofta bara är tillgängliga för större aktörer. Detta innebär att även de kan erbjuda sina kunder konkurrenskraftiga fraktpriser, vilket kan förbättra deras marknadsposition och lönsamhet.

Att emballera rätt
Det vanligaste misstaget som begås när man paketerar är att man använder sig av för stora lådor utan att fylla upp det tomma utrymmet. När du lägger ned ditt gods i dess låda är det viktigt att det inte glider runt vid rörelse. Det bör inte heller nudda lådans väggar, då det ökar skaderisken. Detta motverkas på bästa sätt genom att vira in godset i plast, wellpapp eller med hjälp av fyllningsmaterial. Fyll lådan med stöttåligt material, såsom papp, frigolit eller bubbelplast för att få det så kompakt som möjligt. Se till att godset vilar på fyllningen och att det appliceras mot lådans alla väggar.

Om godset redan befinner sig i en låda kan du linda in det i wellpapp för att slippa använda ännu ett paket. Vira in godset i flera lager wellpapp för att dämpa stötrisken. Applicera även kantskydd på din sändning för att få det så tåligt som möjligt. En bra tumregel är att göra insidan av paketet mjukt för att dämpa stötar, och utsidan hård för att undvika att det kläms.

Steg för steg guide:
Linda in i lämplig mängd bubbelplast.
Välj en lagom stor kartong.
Se till att produkten inte nuddar vid lådans sidor.
Fyll upp med stötdämpande material.

Här har vi bra information för dig som ska packa och skicka paket.
Här finns det bra information för dig som ska packa och skicka pall.

FAQ: Vanliga frågor om frakt
Hur kan jag se vart mitt paket är?
De flesta transportbolag och e-handelsföretag erbjuder sina kunder en spårningslänk som uppdaterar statusen varje gång paketet skannas. Detta sker vid hämtning, ankomst till terminalen och vid leverans. Denna funktion gör det enkelt att följa paket i realtid. Om du inte har tillgång till en spårningslänk, rekommenderar vi att du kontaktar e-handelsföretaget eller transportbolaget för att få den information du behöver. På så sätt kan du säkerställa att du alltid är uppdaterad om transportens status och kan agera snabbt om det uppstår några problem.

Är det viktigt att fylla i rätt mått & vikt?
Att ange korrekta mått och vikt på ditt paket är avgörande av flera skäl. För det första bestäms priset du betalar antingen av den faktiska vikten eller den fraktdragande vikten. Felaktiga uppgifter kan leda till straffavgifter och potentiella problem med hanteringen. Dessutom kan felaktiga mått göra det svårt att stapla paketen korrekt, vilket kan orsaka förseningar och skador under transporten. Därför är det viktigt att vara noggrann med dessa uppgifter för att undvika onödiga komplikationer och extra kostnader.

Kan priserna skiljas beroende på var man bokar?
Ja, priserna kan variera beroende på var du bokar. Om du bokar frakten via en förmedlare kan du få olika priser, precis som om du bokar direkt via transportbolagen. Det är viktigt att hitta en bra balans mellan pris och kvalitet, inte minst när det gäller kundservice vid eventuella problem. Att välja rätt kan innebära att du får både en kostnadseffektiv lösning och bra support om något skulle gå fel.

Vad är syftet med en fraktetikett
Fraktetiketter används för att säkerställa att paketet hanteras korrekt och når rätt destination. Fraktetiketten innehåller viktig information såsom mottagarens adress, avsändarens information, spårningsnummer och eventuella hanteringsinstruktioner. Den hjälper transportbolagen att skanna och följa paketet genom hela leveranskedjan, vilket minimerar risken för fel och förlorade försändelser. Dessutom underlättar fraktetiketter sortering och hantering på terminaler, vilket bidrar till en snabbare och effektivare leveransprocess.

Sammanfattning
Frakt är en viktig del inom många olika företag och branscher och kräver optimering för att minska kostnaderna. Under 2023 upptäckte många företag möjligheter att förbättra sina fraktlösningar. Denna guide ger tips och råd för att uppnå en kostnadseffektiv och effektiv fraktprocess.

Historiskt har frakt utvecklats från enkla metoder till en avancerad industri påverkat av bränslepriser, fraktkapacitet och säkerhetsrisker. Att välja rätt fraktleverantör innebär att förhandla om priser baserat på en mängd olika faktorer, och små företag kan dra nytta av fraktförmedlingsföretag för bättre avtal.

Korrekt emballering och noggrant ifyllda mått och vikter är avgörande för att undvika skador och extra kostnader. Spårningslänkar och fraktetiketter säkerställer att paketet följs i realtid och når rätt destination utan problem.

Genom att följa dessa riktlinjer kan företag förbättra sin fraktlösning, sänka kostnader och erbjuda pålitliga leveranser.

👋 Vi finns här för dig om du har frågor kring frakt, emballage eller annat? Kontakta kundservice via chatt, telefon: 010-20 706 66 eller e-post: kundservice@shiplink.se

Uppdaterad den: 02/07/2024

Var denna artikel hjälpsam?

Dela med dig av din feedback

Annullera

Tack så mycket!